Verkiezingen Tweede Kamer in groep 5b

Dinsdag 14 maart hebben de leerlingen van groep 5b meegedaan aan de landelijke Kinderverkiezingen. Deze werd georganiseerd door  ProDemos. Dat  is een voorlichtingscentrum ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’.

In de klas hebben we de campagne goed gevolgd en alle partijen mochten we opzoeken op internet. Ook hebben als voorbereiding de jeugdjournaal uitzending over de verkiezingen bekeken en besproken. Over veel onderwerpen konden we debatteren in de klas. Wat denken de politieke partijen over Onderwijs, over de Zorg en over Dieren. Of over samenwerking met andere landen.

Alle kinderen hebben zo hun mening kunnen vormen en mochten die dag echt gaan stemmen. Met een stempas, jezelf melden bij een tafel. De regels in een stemhokje zijn ook gecheckt. Daarna kreeg je het echte stembiljet. Kinderen mochten stemmen, maar het was niet verplicht. Net als in het echt. Je hebt een stemrecht, niet een plicht.

Je mocht in een echt stemhokje. Een rood potlood en een dichte doos waar je biljet in mocht. Alles gebeurde zoals het in het echt ook gaat.

Het was fantastisch om te zien wat een betrokkenheid er gedurende de week ontstond. Leerlingen van 5b hebben laten zien, dat ze echt mee willen denken over wat het beste is voor de mensen van ons land.

Onze stemmen leverden een klassen-uitslag op. Maar de stemming telde ook landelijk mee. Dus we hebben echt landelijk een uitslag mee bepaald. Ruim 11.459 leerlingen uit heel Nederland brachten hun stem uit voor de Kinderverkiezingen.Als het aan de leerlingen in het basisonderwijs ligt, zou GroenLinks (20.23%) de Tweede Kamerverkiezingen winnen.VVD (18.95%) werd de tweede partij, gevolgd door D66 (14.60%) op de derde plaats. Partij voor de Dieren (8.74%) eindigt als vierde.

Wij van groep 5b zijn klaar om te stemmen, maar zullen nog ongeveer 9 jaar moeten wachten, tot we echt naar het stemhokje mogen. Maar de stemming zat er in ieder geval goed in deze week.