De Keyzer > ‘Je ziet de opluchting bij de kinderen wanneer ze hier op school komen, ze hoeven niet meer op hun tenen te lopen’

‘Je ziet de opluchting bij de kinderen wanneer ze hier op school komen, ze hoeven niet meer op hun tenen te lopen’

Petra, leerkracht groep 1-2, sbo Zonnesteen

Waarom kies jij voor het speciaal basisonderwijs?

Ik vind het heel prettig om kinderen in een kleine setting les te geven. Je hebt echt tijd voor de kinderen en de ruimte om het onderwijs af te stemmen op wat het kind nodig heeft. We werken in kleinere groepen dan op het regulier onderwijs en we hebben veel ondersteuningsmogelijkheden. We geven hier les op maat. Per kind bekijken we welk tempo en niveau het heeft. Er wordt dus heel veel gedifferentieerd. Ik vind het fijn dat hier ruimte voor is. Je ziet de opluchting bij de kinderen wanneer ze hier op school komen, ze hoeven niet meer op hun tenen te lopen. We hebben de tijd om de kleine stappen te vieren, dat is manier waarop we op de Zonnesteen werken. Er zitten allerlei typen kinderen, veel verschillende niveaus en kinderen met gediagnosticeerde gedragsproblemen. Dat maakt het werken op SBO Zonnesteen uitdagend en heel afwisselend.

Wat maakt een werkdag op de Zonnesteen voor jou waardevol?

Mijn werkdag is goed als de kinderen met veel plezier naar school zijn gekomen. Het zijn echt de kleine dingen: als een kind iets kan wat hij of zij eerder niet kon, als iets onverwacht ineens lukt, als een kind zo gefocust met iets bezig is dat het zijn problemen vergeet of als kinderen heel blij of enthousiast zijn. Soms zie je ineens hun ogen oplichten in zulke situaties, dat maakt mijn werkdag fantastisch. Het geluk van de kinderen staat hier centraal. Er is vaak een hele weg afgelegd voordat ze in het speciaal basisonderwijs komen, als ze er dan eenmaal zijn horen we van ouders dat ze zo blij zijn dat ze hun kind weer terug hebben. Dat het kind bijvoorbeeld weer goed slaapt of weer lekker speelt. De kinderen zijn opgelucht en dus ook de ouders. Als de kinderen genieten, dan geniet ik ook.

Wat kun je verwachten als je als nieuwkomer bij de Zonnesteen start?

Alle collega’s zijn blij dat je er bent, je bent van harte welkom. Er hangt een heel gemoedelijke sfeer in de school, we staan altijd voor elkaar klaar. Als je als nieuwe collega binnenkomt, krijg je een buddy toegewezen, een soort mentor waarbij je altijd terecht kunt. Er wordt gekeken naar wat je nodig hebt en welke ondersteuning daarbij past. Je staat er dus zeker niet alleen voor, we doen het samen.

https://youtu.be/kNSQjDkYf3o